Bra tips på hur du blir bättre på att skriva

av Jan den 01 augusti 2009

Skulle du vilja bli bättre på att skriva? Amerikanska copywriterbloggen Copyblogger har sammanställt en lista med 73 bra tips på hur du blir en bättre skribent.

Om du vill bli en framgångsrik bloggare är det mycket viktigt att du bemästrar skrivandets konst. Din blogg kan rentav stå och falla med hur bra eller dåligt du skriver.

Så hur lär du dig då att skriva bättre?

För dig som inte orkar läsa ovanstående artikel, eller av någon bedrövlig anledning inte förstår engelska, har jag sammanställt de sju bästa tipsen med några tillägg (citat från den gode Churchill till exempel):

Börja blogga. Övning ger färdighet, och att aktivt driva en blogg är ett bra sätt att motivera dig till att skriva mer.Redigera flitigt. Skala bort, och finslipa. Fäst dig aldrig vid orden. Skrivkonst handlar inte om kvantitet utan kvalitet.
Lär dig ett nytt ord varje dag. Att skriva utan ett rikt ordförråd är som att simma utan armar och ben.

Läs massor av böcker!

Lägg hela tiden märke till saker omkring dig i din vardag. Notera färger, stämningar och människor.

Ta risker i ditt skrivande, och var inte rädd för att chockera. Censurera aldrig dig själv. Å andra sidan glöm inte bort Churchills visdomsord ”Skriv gärna berusad, men publicera nykter”.

Avsätt tid till research. Googla inte bara fram en artikel om ämnet. Hitta så mycket matnyttigt du kan om det du ska skriva om.

Har du några bra tips på hur man blir bättre på att skriva får du gärna lämna en kommentar!

{ 9 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Konc november 28, 2009 kl. 3:06

Oj, något har blivit allvarligt fel med storleken på texten på just det här inlägget! Jag tror att jag kopierar texten till Notepad och läser där istället.

Jan november 28, 2009 kl. 12:56

Hej. Tack för din kommentar! Problemet är dock att jag inte hittar något fel med inlägget. Mysko!

Konc november 28, 2009 kl. 14:59

Du ser ut att använda span class=”drop_cap” överallt, där de i Thesis föreslår att man bara använder det på första bokstaven. Låter det vettigt?

Jag använder funktionaliteten på min blogg för att få inledande bokstav att bli stor och fin som i vissa böcker.

Jan december 2, 2009 kl. 18:55

Hej igen. Det låter vettigt. :-) Men jag har aldrig använt span class=”drop_cap” på just denna blogg. Och jag ser fortfarande inga fel på detta inlägg. Har även tittat i flera olika webbläsare, och datorer. Jag misstänker att det är bilden (som är infogad med pluginet Insights) som eventuellt ställer till det!

Konc december 2, 2009 kl. 19:54

Vad händer om du inaktiverar Insights tillfälligt då? Blir inlägget normalt då?

Jan december 2, 2009 kl. 21:21

Jag har inaktiverat Insights nu, men du får svara på om inlägget ser normalt ut eller inte. Det är som sagt inga felaktigheter i mina webbläsare. :-)

Konc december 2, 2009 kl. 21:24

Det ser likadant ut för mig, du ser alltså inlägget normalt? Har laddat upp en bild så får du se hur texten ser ut för mig.

http://www.konc.se/skumtext.jpg

Det är bara detta inlägget, och jag har kollat i Firefox, IE8 och Chrome.

Jan december 5, 2009 kl. 18:54

Sådär. Nu är det fixat. Tack så mycket för att du uppmärksammade mig på detta! Jag måste ha fått med span class av bara farten i inlägget.

Konc december 5, 2009 kl. 19:37

Det var ett rent nöje. :)

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: