Google förändrade mitt liv – det är lättare än man tror att tjäna pengar på Adsense

Google dollars

För några år sedan beslutade jag mig för att jag skulle börja jobba mot att frigöra mig och gå från löneslav till en egen företagare. Jag ville på något sätt bedriva en verksamhet som inte låter sig styras av tider eller scheman vare sig på dygnet eller under veckan. [Artikel först publicerad i maj 2010, missa inte att läsa uppdateringen längst ner på sidan].

Det handlade förstås inte bara om friheten att kunna sova eller ta ledigt när jag kände för det. Behovet av frihet på alla plan i livet började som en viskning någonstans i mitt undermedvetande och det behovet utvecklades till full storm.

Men vad fanns det för sådana verksamheter egentligen utöver konstyrket? Jag är redan inblandad i musikbranschen som textförfattare på en hyfsat hög nivå (etta i Japan bland annat) utan att för den delen tjäna några stora pengar alls. Det är mer en kul grej, men kuliga grejer äter man sig inte mätt på!

Jag vände mig, som jag alltid gör nuförtiden, till Google och sökte dag ut och dag in efter något slags svar på mitt problem.

Den ena sidan förde mig till en annan sida som skapade en tanketråd som skapade en tanketråd. Jag insåg plötsligt att svaret legat precis under mina tangentbordstryckande fingrar hela tiden. Snacka om att inte se skogen för alla träd.

Svaret på en verksamhet där man tjänar pengar på sina egna villkor, på sina egna tider, från hemmet, är förstås GOOGLE. Jag insåg att det går att tjäna pengar på Internet eftersom så många i min situation (det vill säga inte totalt korkade, men samtidigt helt gröna inom ämnet) hade lyckats med det under 2000-talet.

Jag insåg också att jag behövde lära mig hur man går tillväga för att starta en hemsida, vilka knep man behöver lära sig för att hamna högt på Google och så vidare. Självklart använde jag mig i princip enbart av Google för att hitta alla svar jag behövde. Det slutar aldrig att förvåna mig hur mycket bra information det finns på nätet om hur man ska gå tillväga för att tjäna pengar. Helt gratis dessutom.

Bara cirka 14 månader efter att jag fått upp min första Adsenseannons tjänade jag tillräckligt för att kunna leva enbart på dessa annonsintäkter (jag har också inkomster från andra internetrelaterade inkomstkällor, men Adsense regerar). Det är en fantastiskt skön, för att inte säga fascinerande känsla, att ha Google som ”arbetsgivare”. Jag råder dig som läser att använda Google för att söka upp artiklar med tips om hur du också kan leva på Google. Frågorna du ställer till sökmotorn kommer leda dig till en sida som länkar till en annan sida som leder till en annan sida med nya frågor och till slut har du svaret på hur just du ska gå tillväga för att kunna leva på Google. Jag lovar.

[Uppdatering 2015]

Google Adsense som affärsidé är död (nåja), men länge leve Google!

Det blir allt svårare att leva enkom på annonsintäkter (på grund av en lång rad anledningar, som att Google alltid visar återförsäljare först, affiliate-sajter sist, och allt större annonsenheter, etc.). Satsa istället på att sälja fysiska varor eller tjänster.

Adsense och affiliatelänkar är en alldeles för skakig tillvaro (se bara på hur de stora mediejättarna avskedar folk på löpande band eftersom de finner det svårt att tjäna pengar på annonser på Internet). Nuförtiden är Adsenseinkomsterna endast en bonus för mig (om än en mycket bra bonus). Men jag arbetar dock fortfarande hemifrån, långt uppe i skogen, helt offside med Internet som mitt primära arbetsverktyg.

För något åt sedan sedan träffade jag skaparen av Google Analytics (!) på en färja från Fjäderholmarna. Han och hans Stanford-stinna team tyckte det var ”super cool man!” att folk faktiskt sitter i skogen, var som helst i världen, med hela världen som arbetsfält. Jag berättade lite om mina framtida planer och Google-gänget sken upp som solar ”yeah, man, yeah! That is the future!”. Ingen kan entusiasmera som amerikaner kan…

Men, det är verkligen coolt, det är spännande och jag kommer fortsätta resten av mitt yrkesliv att ha Internet som arbetsfält. Dock är det viktigt att poängtera att man måste hela tiden anpassa sig för att kunna hänga med i utvecklingen, dels hur man får ut sitt budskap (framtiden stavas bland annat VIDEO) och dels hur man drar in pengar (skippa annonser, satsa på dropshipping eller skapa en egen butik, etc.) Som man säger i Internet-amerikat: adapt or die.

Och du glöm inte att vad det gäller Internetmarkandsföring så pratar idioter om fonter, medelmåttor om logotyper och genier om semantiska koncept.

[uppdatering om annons-inkomster, november 2014.]

Jag tänkte det kunde vara på sin plats att uppdatera igen och påpeka att mina Adsense-intäkter gått upp igen efter ett par skakiga år med godtyckliga filter i form av pingviner och pandor, ökad konkurrens och försämrad klickbegänhet i allmänhet. Churchill sa det bäst “Never give in–never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense. Never yield to force; never yield to the apparently overwhelming might of the enemy…and, oh, follow the Google guidelines and Adsense TOS”.

Det är fortfarande ingen bra affärside att satsa på Adsense och affiliate som primära inkomstkällor. Sälj produkter, tjänster, sälj högt värde i alla dess former. Reklamintäkterna är mer att betrakta som en sidoinkomst, som att få en fet skatteåterbäring i månaden, att resa för, köpa prylar för eller kanske investera. Rådet är dock alltjämt 2015: kan du skriva, kan du wordpress och lite bildhantering starta en eller flera bloggar. Nyckelordet är tålamod.

Tjäna extra-pengar på din företagssida

Mer från bloggen

Se alla artiklar

Leave a Comment

  • Jan
  • 28 juni, 2011

  Lycka till Anitha!

 1. Mycket intressant artikel.
  Jag skriver krönikor, noveller, dikter och böcker. Dessutom bloggar jag filmmanusskrivartips och om mitt liv som mamma till tre yrväder.
  Hittills har jag inte haft några affiliates, men nu i dagarna har jag startat upp.
  Jag har lagt till din sida på min blogglista, för du verkar ha koll på det hela så att säga.
  Ha det

 2. Pingback: Firefox visar inte Adsenseannonser – ytterligare ett tecken på domedagen!

 3. MHM, Spännande läsning:)

  jag har Webshop, det fungerar relativt bra tycker jag:)
  Kanske skall kika in på AdSense…det låter spännande.

  Johan

  • Jan
  • 11 november, 2010

  Tack och lycka till!

  • Petter Hedman
  • 31 oktober, 2010

  Mycket bra artikel! tack för all input!
  Jag har byggt ett antal adsense sajter o ser pengar komma in varje dag. Nu ere bara att optimera, o bygga fler…

  Petter Hedman

  • Pelle
  • 3 september, 2010

  Mycket inspirerade läsning! Kämpar med mitt besökarantal och vill verkligen se min site växa. Stort grattis!
  och lycka till alla ni som kommenterat.

  • Jan
  • 27 augusti, 2010

  Vet ej. Jag har angett bankkonto som pengarna sätts in på. Innan dess fick jag checkar från Google.

  • erick
  • 11 augusti, 2010

  Hej! är det så att man måste ha kredit kort?,och kan inte pengarna bli skickade till paypal/alertpay?

  • Jan
  • 10 maj, 2010

  Tack! :-) Och, jo, alla vi som inte vet vad vi ska göra när vi blir stora blir för eller senare lärare eller webbentreprenörer. Eller som mig. Både och. humm

 4. Vilken bra och inspirerande artikel! Jag är själv inne i precis samma tankebanor som dig, har tröttnat på att jobba 8-17 måndag-fredag utan att själv kunna styra över min tid, och vill tjäna pengar på mina egna villkor. Bland annat genom min blogg som jag har, därför var dina länkar perfekta!

  Förutom bra innehåll så skriver du riktigt bra också, jag kommer fortsätta besöka din blogg :)

 5. Mycket imponerande historia! Lycka till framöver.

  • Jan
  • 4 maj, 2010

  Thomas, det där med att Google plötsligt skulle få för sig att straffa mina hemsidor är något jag tänker en hel del på. Det gör nog alla som sysslar med detta. Men jag gör ingenting för att bryta deras regler så det ska nog inte vara någon fara. Dessutom håller jag på att läsa in mig på PPC-marknadsföring med Adwords som får bli ytterligare ett komplement och säkerhetslina! Visst känns Internet som affärsidé lite osäkert ibland. Vi handskas med faktorer som hackare, webbhotell som kan gå i konkurs, Google som kan få för sig att ändra spelreglerna, databaser som kan bli korrupta, konkurrenter som vill sabotera och fan och hans elaka moster. Men i slutändan så är ju faktiskt alla verksamheter osäkra. Framgångsrika butiker kan drabbas av översvämning, efterfrågan kanske sinar och till och med det kommunala jobbet som kändes 100 % säkert försvinner i samband med någon ”oväntad” nedskärning i statsfinanserna. Jag tror man får se osäkerhetsfaktorn som något som inspirerar snarare än avskräcker! Lycka till med Adsense förresten!

  • Jan
  • 4 maj, 2010

  J. Backlund: Jag driver fem hemsidor/bloggar, och det är det klassiska 20/80-förhållandet som råder. Det vill säga ungefär 20 procent av materialet står för 80 procent av inkomsterna. Jag försöker dock likt TKJ sprida riskerna så gott det går. Nästa steg blir att försöka sälja annonser via till exempel Tailsweep. Steget därpå blir att starta webbutik av något slag. Jag kommer nog dock inte satsa på att utöka antalet hemsidor något nämnvärt. Jag tror nämligen att det lönar sig att göra en handfull stora webbsajter som man lägger mycket tid på hellre än att sprida sig för tunt och göra en massa mikrosajter.

 6. Ja internet är fantastiskt! :). Låter ju som du har lite koll och inte lägger ditt liv i Google om de bestämmer sig för att göra något med dina sidor så de tappar i placering.

  Det är det som är synd med hela Adsense saken eftersom Google om man gjort något fel (och ibland inte ens det). Men än så länge verkar det ju bra för dig och jag önskar dig stor framgång.

  /En som inte håller på med Adsense alls (men kanske måste börja nu ;)).

 7. På bara 14 månader? Riktigt inspirerande! Hur många hemsidor driver du som ger denna inkomst?

 8. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet