Om Webcopywriting (JCN Wordproduction AB)

Foto ägare JCN Wordproduction AB, Jan nilsson.

Jag som driver webcopywriting.se (jag driver flera verksamheter under JCN Wordproduction AB) heter Jan Nilsson och bor i Värmland, Arvika och är  utbildad inom främst medie- och beteendevetenskapliga ämnen.

Idén till detta med att syssla med Internetmarknadsföring föddes 2007 när jag en kväll tittade på en dokumentär om Google där de i ett segment visade en 20-årig kille som levde flott på sin hemsida som recenserade mobiler. ”Kan han kan jag” tänkte jag. Det hade jag rätt i.

Inom ett år tjänade jag  mer på denna hobby än på min dåvarande lärartjänst. Visserligen trivdes jag väldigt bra i min yrkesroll, men insåg till slut att det var ohållbart att jonglera två så krävande jobb samtidigt, därför sa jag till slut upp sig och satsade all min fokus på företaget från och med 2011. Läs gärna mer om hur min karriär på nätet kom till och hur den utvecklades.

Jag har också flera års erfarenhet av textförfattande (engelska) till musik. De största framgångarna inkluderar en låt för en JVC-kampanjvideo (”With you for life”), en låt för den amerikanska organisationen Mothers Against Drunk Driving, topp tio Tyskland med en rock-ballad, och ett rent popsnöre som placerade sig som nummer ett på den japanska singellistan (vi har haft 3 topp 10-singlar i Japan, men jag kör tyvärr ingen Ferrari för det… Vi startade fem år för sent för att tjäna pengar, men det har ändå aldrig varit det som varit målet med detta. Vi skriver musik för att det är kul!).

Några av våra låtar:

Artist: Diztord (Rock)
Artist: Kat-Tun (J-pop)
Artist: Aloha From Hell (Rockballad)

Är det något textförfattande till musik har gemensamt med Internetmarknadsföring så är det förmågan att hitta en ”hook”, någonting som fattar tag i lyssnaren/läsaren och får henne/honom att vilja stanna kvar i ditt budskap. Pengarna är nuförtiden bedrövliga i musikbranschen, men erfarenheterna jag fick/får med mig är ovärderliga.

I övrigt gillar jag också fotografering (främst från Roadtrips eller vandringar i naturen) och att generera AI-konst med de nya spännande verktygen som finns tillgängliga nuförtiden. Se min sida med foton och AI-konst här. Denna hobby är också till stor nytta i min verksamhet.

Min filosofi

Jag vill sällan lämna något till slumpen och tror starkt på att den som använder sig av diverse tvärvetenskapliga beteendevetenskapliga undersökningar för att optimera sin marknadsföring har mycket att vinna. Detta gäller bland annat ordval, prissättning, tidpunkt för publicering av annons, placering och färgval av olika grafiska element på en webbsida, etc, etc.

Detta gäller också inte minst min syn på uppdateringar i Googles algoritm. Det gäller verkligen att vara skeptisk till många (lösa) påstående i SEO-branschen. Till exempel finns det SEO-byråer som hävdar att Google tar med sociala signaler (som Facebook eller Twitter) i beräkningen av vilka sidor som ska ranka högt för en viss sökfras, trots att det inte finns någonting som tydligt pekar på detta. Därmed inte sagt att till exempel Facebook är en dålig marknadsföringskanal (om man gör det rätt är det en mycket kostnadseffektiv kanal för att generera leads). Men din Facebook-närvaro påverkar inte din sidas synlighet (mer än indirekt) i Googles sökmotor.

Det gäller att följa utvecklingen i branschen (Google till exempel gör i genomsnitt 500 ändringar i sin algoritm per år!) genom att analysera ett flertal olika segment på nätet över tid. Utvecklingen med AI är också något man inte kan ignorera. Det kommer ställa allt på sin ända. Frågan är bara hur. Det vet ingen ännu. För min del sparar den dock mycket tid och jag visar gärna hur ditt företag på bästa sätt kan implementera AI i sitt dagliga arbete.

Det är många pusselbitar som ska fogas samman om man ska lyckas på nätet. Allt från den tekniska grunden av hemsidan till en analys av viktiga sökord, och att komma fram till en passande kanal/kanaler på nätet för just din bransch. De goda nyheterna är att pusslet är sällan komplicerat att lägga, och bara någon hjälper dig på rätt väg från början är det inte så svårt att få en stark närvaro på nätet.

Hjälp mig att hjälpa dig

En aspekt jag saknar från att jobba som lärare är att jag vill hjälpa andra med att lyckas, att få andra att ”känna att de kan” och att saker och ting faktiskt inte behöver vara så svårt som det verkar.

Just detta med att utbilda, att göra det möjligt för andra företagare att själva kunna ta upp facklan och föra den vidare är en av de viktigaste grundpelarna mitt ”mission statement”.

Länk till gamla bloggen.