Äntligen är jag också aktiv med PPM

Framtiden… När man är ung känns det som om framtiden aldrig hinner ikapp. Ju äldre jag blir ju mer inser jag dock att det gör den alltid. Helt utan undantag. Det är massor av saker, viktiga saker som jag skjutit framför mig, som jag inte tagit tag i eftersom det alltid känts som att jag har en evighet på mig. På senare år har jag dock bättrat mig, insett att jag måste ta tag i vissa saker och ting nu för att få en bättre framtid sedan. Ett lysande exempel är mina PPM-fonder.

PPMMin tidigare strategi när jag fick de orange kuverten i brevlådan var att kasta dem i papperskorgen (enda gången jag gjorde ett aktivt val var första gången, då jag helt enkelt satte allt i Kina-fonder och glömde bort saken). Det är dock viktigt att man är aktiv med sina PPM-fonder inser jag nu. Överlag måste man vara aktiv med sitt pensionssparande (och sparande i allmänhet) om det överhuvudtaget ska komma någonstans.

Den som fått mig att inse detta är min barndomsvän Ulf Åström, som alltid, redan när han var tonåring tänkt lite extra på framtiden – sparat och gnetat. Det har också resulterat i att han har den kanske bästa privatekonomin av alla mina vänner och bekanta, och han har definitivt den bästa pensionen av oss alla.

Ulf har fått mig att ta tag i min PPM, något som jag förmodligen kommer vara mycket tacksam för när framtiden väl står i farstun och knackar på. Läs mer om Ulfs tips på PPM och annat sparande.

Han har också introducerat mig till möjligheterna som återfinns när det gäller fondsparande. Jag önskar jag hade varit lite mer aktiv för några år sedan då jag tjänade mycket pengar på samtliga mina projekt, samtidigt som jag även jobbade som lärare. Istället la jag undan pengarna och lånade ut pengar till banken, upp till 6 månader. Jag kom dock aldrig ens upp i så mycket som 4 procent i ränta. Genom att vara aktiv med sin IPS har ULF bara i år visat att han kan få sitt sparande att växa med så mycket som 25 procent! Mat för tanke…

En annan viktig aspekt vad det gäller PPM och pensionssparande överlag är att som egen företagare är det extra viktigt att man ser till att vara aktiv med sitt sparande. Många egna företagare fokuserar helt på nuet, att få företaget att hålla sig flytande, med resultatet att de får en skamligt låg pension. Där vill jag inte hamna.

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter: