Den perfekta studentpresenten? Kunskap

Går din son eller dotter ut ur gymnasiet eller högskolan och vet inte riktigt vad hon eller han ska göra med resten av sitt liv? Då är hen inte ensam. De flesta ungdomar i Sverige idag hamnar i långtidsarbetslöshet. Massarbetslösheten bland ungdomar ser ut att bli ett permanent hack i den svenska folksjälen.

Det mest betungande är att det erbjuds så få bra alternativ för den som behöver fortsätta att utbilda sig efter att han eller hon gått ur skolan, oavsett om hen kommer direkt från gymnasiet eller universitetet. Lösningen är att du som förälder uppmuntrar din ungdom att lära sig konsten att utbilda sig själv. I nutidens och framtidens Sverige är det ett måste att man använder sin fritid till att tillskanska sig nya kunskaper, att man breddar sig.

Att lära ungdomen att utbilda sig själv är den bästa studentpresenten

Den kanske enskilt viktigaste kunskapen har att göra med Internet – hur man marknadsför sig själv, sitt egna företag, eller sin arbetsgivares företag, via hemsidor, sociala medier, Youtube etc. Jag vågar hävda att (om jag lyckades helt utan förkunskaper så står dagens ungdom än bättre rustad) att det inte alls är så komplicerat som det verkar.

Verktygen för webbproduktion har blivit så enkla att använda att det är som att skriva i Microsoft Word. Det krävs dock att man läser på om hur det fungerar med sökmotorer, hur man kan få sin sida att ranka högt i Google etc. Kan man detta, bara lite grann, så har man skaffat sig en stor fördel jämfört med majoriten av andra arbetslösa ungdomar. Jag rekommenderar därför att du köper boken Tjäna Pengar på din Blogg (digitalt format som kan läsas på surfplattor, mobiler, datorer etc.) åt din son eller dotter i studentpresent. Se till att boken verkligen blir läst också. Även om den har några år på nacken ger den en viktig grund, ett tankesätt att utgå från.

En annan bok som jag rekommenderar starkt är ”Den kompletta guiden till hur du finansierar din affärsidé” som går igenom de olika finansieringsalternativ, inklusive bidrag och stipendier, som finns för den som vill (eller tvingas till att) starta eget. En studentpresent som slår en brödrost alla dagar i veckan… Tips på andra mer ”traditionella” studentpresenter (det kan nog vara på sin plats att komplettera med något utöver E-boken).
Just detta med personligt entreprenörskap är något som blir allt viktigare, och nuförtiden har även myndigheter insett det. Därför börjar man introducera svenska barn för entreprenörstankar redan i ung ålder. I gymnasiet har de flesta utbildningar de senaste åren haft entreprenörskap som ämne. Som tidigare gymnasielärare i detta ämne måste jag dock tyvärr säga att kursplanen och dess litteratur lämnar en hel del att önska. Skolan är helt enkelt inte tillräckligt inriktad på praktiska, handfasta tips, och det är där ovanstående böcker briljerar! Man måste lära sig att själv kunna ta åt sig viktig kunskap, att inte fastna i fällan det innebär att tro att allt serveras på ett silverfat av en lärare eller arbetsförmedlare.

Slutligen, inse att när din son eller dotter går ur gymnasiet eller universitetet så får hon eller han väldigt lite hjälp av samhället. Arbetsförmedlingen och andra institutioner har för fullt upp för att kunna se och uppmuntra enskilda individer. De är mer revisorer av människor än något annat. Det blir ditt jobb att uppmuntra. Börja med att ge en vettig studentpresent, en examenspresent som förbereder dem för framtidens arbetsmarknad.


Publicerat

i

av

Etiketter: