Få ingång ditt skrivande – tips för att bli av med skrivkrampen för bloggaren

No, really - I´m fine.
Skriv gärna full, men publicera nykter!

De flesta som jobbar med ord drabbas av ”skrivkramp” och kan inte skriva så mycket som en rad ens under vapenhot, men det finns bot även mot denna åkomma.

5 tips för att komma över skrivkrampen och bli en bättre skribent

Första tipset är lite hardcore, men ändå lite lockande för den riktigt drivne. Sätt dig ner och skriv av din favoritförfattare ord för ord, helt ordagrant. En ung Hunter S. Thompson använde sig av detta trick för att bli lika bra på att skriva som sin store förebild Truman Capote. Han ville hitta ”musiken” och rytmen i Capotes ord för att kunna utveckla en egen stil att skriva. Thompsons stil blev högst personlig (det var Thompson som uppfann Gonzo-journalistiken) med tiden.

Fortsätt skriva även om du drabbats av en mycket svårartad skrivkramp och allt du skriver är bara ”skit”. För eller senare lossnar det.

Schemalägg ditt skrivande. Professionella författare (eller bloggare för den delen) väntar inte på inspirationen att infinna sig. De skriver på under schemalagda tider eftersom skrivandet är deras levebröd.

Du som bloggar kanske inte lider direkt av skrivkramp utan snarare av ”idékramp”. Du kommer inte på något bra att skriva om som kan relateras till din blogg. Då kan det vara en bra idé att helt enkelt köpa en tidning som handlar om det du skriver om för att få lite uppslag till nya artiklar.

Eller så skriver du om en gammal artikel och använder helt andra nyckelord (t.ex. ”så äter du hälsosamt” istället för ”att äta nyttigt”.).

Och du…för Guds skull, för att parafrasera Churchill: Skriv gärna berusad, men tryck på publiceringsknappen nykter!!


Publicerat

i

av

Etiketter: