Game of Thrones – kronjuvelen i TV:s guldålder

Jag skriver sällan om underhållning men kan inte undanhålla er från det bästa tipset sedan… ja. Ni har förmodligen aldrig fått ett bättre tips. ”Game of Thrones” är Star Wars möter Sopranos och Vita Huset. Intriger, kärlek, maktspel, sex, blod och humor och skådespelare som går upp sina roller så att man omöjligen kan se dem i ett annat sammanhang (Sean Bean!)

Världen som HBO skapat tillsammans med författaren till originalverket ”A song of Fire and Ice” (som kallats den amerikanska motsvarigheten till Tolkiens Sagan Om Ringen) är så fängslande att man får ångest när ett avsnitt tar slut. Bättre betyg än så får ingen underhållning.

Min absoluta favoritaspekt med serien är dock att manuset så elegant bottnar i en medeltida värld som skulle kunna vara riddartidens England. Allt känns som ett historiskt och trovärdigt mellanmänskligt drama, där drakar, demoner och andra övernaturliga väsen bara existerar som en oroväckande viskning i gamla myter. I denna värld har sommaren varat i över tio år, men den outhärdligt långa vinterstormen är på väg tillbaka… och sakta men säkert börjar de övernaturliga elementen förvandlas från galna, gamla myter till isande faktum.

”Game of Thrones” går just nu på Canal Plus, men vänta på reprisen om du missat inledningen. Förra veckan var det säsongsavslutning (man har beslutat att köra tio avsnitt per säsong) på HBO i USA. Det bästa sättet att insupa denna makalösa serie är att helt enkelt köpa DVD-boxen när den släpps någon gång innan jul.

Faktum är att TV omöjligen kan bli bättre än så här. Om ”Uppdrag Mord” inledde startskottet för TV:s guldålder i USA så är ”Game of Thrones” kronjuvelen . Jag har inte haft sådan behållning av TV sedan The Wire och Sopranos tog slut.

Det må vara mitt i sommaren, men om man verkligen vill njuta av sommarledigheten stannar man inne och njuter av faktumet att ”winter is coming”.


Publicerat

i

av

Etiketter: