Google är generösa med Adsensefördelningen men STIM sliter sitt hår

Money
Google får publicister att jubla men musiker att gråta?

Google har precis avslöjat hur mycket man delar med sig av Adsenseintäkterna till sina publicister, och det visar sig att de sajter/bloggar som drar in pengar på Adsenseannonser får behålla 68 % av kakan vad det gäller ”Adsense for Content”, och 51 procent för ”Adsense for search”.

Det är därmed inte konstigt att många tjänar en hel del på Adsense eftersom fördelningen av kakan är ovanligt generös i dessa sammanhang.

Av en händelse som ser ut som en tanke påpekar dock STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) i ett öppet brev att svenska låtskrivare fortfarande inte får ta del av kakan som Google tjänar på Youtube. STIM menar att Youtube visar 2 miljarder videor varje dag och att Google tjänar multum på annonsintäkter via denna kanal. Pengar som musikskapare inte får ta del av (Google har dock skrivit ett avtal om ersättning till de fyra största skivbolagen) alls.

STIM ligger sedan länge i förhandling med Google, utan att komma någon vart, och skriver bittert: ” Man kan likna YouTube vid en gigantisk myrstack som är skapad av miljontals flitiga myror men den enda som i dagsläget tjänar något på myrornas arbete är stackens drottning – Google”.


Publicerat

i

av

Etiketter: