Google insights for search och Google Trends – analysera söktrender

Analysera söktrender med Google trender

Google insights for search är en uppföljare till verktyget Google Trends. Det sistnämnda verktyget används till att jämföra intresset för olika sökord runtom i världen. Du kan välja upp till 5 sökord och få statistik för hur ofta dessa använts i en sökning på Google.

Google Trends visar dig också hur frekvent vissa ämnen nämnts i Google News Stories, och i vilka geografiska regioner surfarna har sökt som mest inom dessa ämnen.

Ett vanligt användningsområde för Google Trends är att mäta hur söktrenden ser ut för en specifik sökning under en given tidsperiod. Genom att analysera sökordet ”shopping” i Google Trends kan man till exempel utläsa att sökfrekvensen för ”shopping” höll sig ganska jämn under hela månaden för att nå en liten topp i slutet av månaden… lagom till löning.

Google insights for search är dock ett mycket bredare och avancerat verktyg för att mäta nättrender. Med insights kan du till exempel mäta statistiken för två, eller flera, sökningars popularitet under en viss tidsrymd. Till exempel visar en jämförelse mellan ”shopping Stockholm” och ”Shopping Göteborg” att det inte råder några större trendskillnader mellan dessa två olika sökfraser genom åren.

Google insights for search ger dig information om söktrender under tidsperioder; allt från de senaste 7 dagarna, och ända tillbaka till 2004. Detta är framförallt användbart för att hitta vid vilka tidpunkter under året då vissa sökningar är som allra mest populära. Så kallade säsongsbetonade sökningar. Sökord relaterade till shopping är till exempel som hetast kring julen och påsken, och även under helger som Alla Hjärtans Dag, etc.

Du kan också mäta det regionala intresset, få statistik om söktrender och jämföra söktrender mellan länder, eller städer, eller till och med län/regioner. Det finns också en värmekarta du kan använda dig av för att få en större inblick över söktrenderna.

Du får dessutom förslag på, och statistik om, sökord som är relaterade till din sökning, och hur populära dessa alternativ är.

Man kan framförallt också få fram detaljerad information om de mest populära sökningarna inom en given kategori, och hur de förändras inom denna kategori. En analys av sökordet ”shopping” under 2009 bekräftar att kommersen varit som hetast, hittills i år, dels under Alla Hjärtans Dag-veckan, och dels under påsken. Dessutom tillkommer information om vilka relaterade sökord som varit mest populära inom kategorin ”Shopping” hittills under året: 1. Tradera 2. Kläder 3. Skor 4. Pricerunner 5. HM 6. Ellos 7. Ticnet 8. Prisjakt 9. Ebay 10. Blocket

Rising searches visar samtidigt att sökningen ”Systembolaget öppettider” är den sökterm som ökat mest under året i denna kategori. Andra sökord som ökar starkt är bland annat: Vila, Clas Ohlson, Gina Tricot, och inför den kommande studenten ”balklänningar”.

Ovanstående info om de mest populära sökorden och sökorden som är på väg uppåt är mycket användbart för dig som till exempel har en blogg om shopping eller mode.

För alla er som är seriösa med er blogg/hemsida är Google insights for search ett ovärderligt verktyg i ert analysunderlag för vilka nyckelord ni ska fokusera det mesta av er energi på.

[uppdaterat, insights for search är numera integrerat med trender]

Besök Google Trends


Publicerat

i

av

Etiketter: