Jobba med smarta målsättningar och fördubbla din produktivitet!

Daydreamer
“If you don’t have daily objectives, you qualify as a dreamer.” Zig Ziglar

Att vara sin egen chef är inte det lättaste. Det kan vara svårt att motivera sig under vissa perioder när man har vare sig en chef eller medarbetare. Jag måste alltså använda mig av olika strategier för att maximera det jag kan få ut av mig själv. Vill man bli egen företagare har man tyvärr inte råd med att sitta och pilla navelludd under dagen.

För några år sedan började jag äntligen aktivt använda mig av ganska specifika målsättningsstrategier eftersom jag insåg att jag behövde rycka upp mig rejält om jag skulle kunna konkurrera med de stora elefanterna.

Jag började med att formulera långsiktiga mål (3-månaders mål och 12-månaders mål), som till exempel hur många artiklar jag ska publicera under ett år för respektive hemsida, hur många besökare sidorna ska uppnå inom en viss tidsrymd, antal konverteringar per besökare, osv.

Det är viktigt att man formulerar mål som passar ens personlighet. En del presterar bäst om de siktar på solen (men träffar månen vilket inte är så illa i sig), medans andra gör bättre ifrån sig när de formulerar mål som de till och med kan överträffa. Att sikta högt eller lagom är helt upp till dig. Men sikta aldrig för lågt med vare sig dina kortsiktiga eller långsiktiga mål.

Tänk också på att SYSTEMET alltid är viktigare än målen. Det du gör, och hur du gör det är viktigare än vad du har för slutgiltiga mål.

Veckomålen är den viktigaste delen av min målsättningsstrategi

Vad jag gör är att jag använder mig av det alldeles suveräna organiseringsprogrammet Evernote för att göra en checklist med saker som måste göras varje vecka.

Minimålet är att jag varje vecka ska ha skrivit 10 artiklar (en video räknas som en artikel). Sedan tillkommer det en massa annat som måste göras. Vissa moment är självskrivna, som att betala räkningar, skicka fakturor, svara på mail, hålla sig ajour genom att läsa relevanta bloggar, optimera sidor för konvertering, och hålla lite koll på statistiken och spana efter viktiga nyheter (jag slår två flugor i en smäll genom att, under den dagliga promenaden, lyssna på relevanta podcasts som håller koll åt mig). Om till exempel Google ändrat i sina algoritmer eller om Facebook ändrat förutsättningarna för sina annonser måste jag kunna anpassa mig efter detta så snabbt som möjligt.

Jag lägger också till viktiga och regelbundet återkommande punkter som uppgradering av WordPress, total backup av alla sajter i händelse av en katastrof, hitta och korrigera brutna länkar, påminnelser om säsongsbetonade artiklar som behöver uppdateras årligen, etc.

Dagliga mål

Sedan försöker jag också stylta upp dagen i olika mål: 1 artikel om ditten, 1 artikel om datten, analysera en målgrupp för en annons på Facebook, optimera den och den annonsen och så vidare. Dessa mål skriver jag upp i appen Wunderlist som enbart används som en daglig att göra lista.

Jag tror det är viktigt att man inte lägger in för många punkter på sin To-do-lista utan håller det på en nivå så man nästan klarar av allt under veckan, dvs. man jobbar hela tiden med kniven på den svettiga strupen, och eldflamman i det ännu svettiga arslet. Detta håller tempot uppe samtidigt som man inte redan på tisdagen känner att man aldrig kommer fixa veckans mål! Det är inte så värst bra för motivationen.

En teknik som håller koncentrationen och produktiviteten på topp

Jag är en dagdrömmare i absolut världsklass. Sitter jag för länge med en och samma sak börjar tankarna vandra och vandra och plötsligt befinner de sig på de mest behagliga ställen, långt borta, i en annan galax… där det förvisso är trevligt att befinna sig, men där man samtidigt inte har råd med mer än nudlar till lunch.

För att ytterligare effektivisera tiden när jag sitter framför datorn använder jag mig därför av ett mycket effektivt system som innebär att jag arbetar i ”block” på 48 minuter. Jag använder timerfunktionen i iPhone och när tiden runnit ut slutar jag jobba och tar rast i 12 minuter då jag rör på mig lite, gör armhävningar, diskar lite eller vad som helst (i sanningens namn blir det en del Facebook och annat totalt meningslöst också) i 12 minuter, och sedan kör jag igång igen.

Huvudsaken är att jag rensar tankarna och får igång kroppen lite under den 12 minuter långa rasten. Det är mer brutalt för vår hälsa än vad vi tror att sitta stilla framför skärmarna hela dagarna. Och en stillasittande rumpa smittar snabbt av sig och leder snabbt till stillasittande tankar också.. Vi behöver röra på oss regelbundet för att kunna tänka klarare.

Jag, utan att överdriva, fördubblade min produktion av artiklar efter att jag aktivt började med denna typ av arbetsmetod.

Detta system kanske inte fungerar för dig, men såvida du inte är en av alla dessa omänskliga entreprenörer (och det är du med du största sannolikhet inte) som har en inre drivkraft som automatiskt driver dig framåt minut för minut, timme för timme, år ut och år in, bör du också hitta ett system som gör dig mer produktiv! Det handlar inte alltid om att vara bäst eller först, ofta handlar det om att vara mest.

Nyligen har jag också, baserat på produktivitetsgurun Tim Ferris (författare av The 4 hour work week”), infört ett system som jag använder mig av under perioder då jag inte har så mycket tid över till att jobba, eller när jag helt enkelt drar ner lite på takten. Systemet är till för att maximera det man kan få ut av en kort arbetsvecka.

UNDVIK DÖDTID UNDER HELA ARBETSPASSET! Stäng ner flikar som inte tillför något tills arbetsdagen är över.

Var uppmärksam på stress och spända muskler. Finns ingen anledning att ”stress-jobba” även om man har ont om tid.

1). Börja morgonen genom att brygga en kopp te och sitt ner med papper och penna.

2.) Skriv ner de 3-5 sakerna – inga fler – som gör dig mest ängslig eller obekväm. Detta är ofta de saker som du skjutit på dag efter dag. Det man mest drar sig för att göra är som oftast det man som mest borde göra.

3.) För varje punkt du skrivit ner fråga dig själv: 

  •  ”Om detta, eller dessa saker, var det enda jag gjorde idag skulle jag vara nöjd med min dag?”
  • ”Om jag får detta gjort kommer alla andra saker på att-göra-listan framstå som oviktiga eller lättare att göra längre fram?”

4.) Titta endast på de saker du svarat ”ja” på för minst en av frågorna.

5.) Blockera 2-3 timmar till att fokusera på en av punkterna under dagen. Lägg undan de mindre viktiga sakerna till senare. Det kommer en dag även i morgon.

6.) FÖR ATT FÖRTYDLIGA: Blockera 2-3 timmar att fokusera på en huvuduppgift (som att ”skriva”). Detta rör sig om ETT BLOCK MED TID. Att sätta samman 10 minuter här och där för att få ihop 120 minuter fungerar inte.

7.) Om du blir distraherad eller börjar ”skjuta upp saker till senare” stressa inte upp dig och hamna i en nedåtgående spiral: återgå lugnt och sansat till din ENDA riktigt viktiga att göra-punkt.

Fler produktivitetslagar:

  • Skriv ner det du MINST vill uppnå under dagen i din Wunderlist-app. Den viktigaste saken bestämmer du dock varje morgon. Får du bara den saken gjord har dagen varit helt okej.
  • Var flexibel i din planering. Kan se olika ut för varje vecka/dag.
  • SVARA PÅ E-MAIL 2 GGR OM DAGEN! Däremellan, stäng ner notifikationer.
  • Försök att göra så mycket som möjligt i ett sammanhängande arbetspass. Jobba när du jobbar, vila när du vilar!
  • What you do is more important than how you do everything else, and doing something well does not make it important.” – Tim Ferris.

Publicerat

i

av

Etiketter: