Om att gräva guld på nätet – mitt första inlägg

Jag kopplade upp mig mot nätet 1997 och har varit fullständigt fascinerad av mediet ända sedan dess. Men, i början var det för nytt, för stort och obegripligt för att jag skulle se några lukrativa potentialer. Sedan imploderade IT-bubblan vilket saktade ner utvecklingen markant.

På senare år har jag dock börjat inse Internets enorma potential som inkomstkälla. Antalet användare stiger hela tiden, och andelen människor som shoppar på nätet växer något enormt. Bara under 2008 års första kvartal växte annonseringen på Internet med 23 %, samtidigt som vi varje vecka matas med ekonomiska expertanalyser som alla pekar i samma riktning för nätet – spikrakt uppåt.

Så det började kännas, för att återvända till analogin, som jag satt vid fönstret i mitt hus i det nya Klondike och tittade på när alla andra vaskade fram rejäla guldklimpar. Och det ljuvliga med den här gruvan, insåg jag, är att alla kan gräva från varsomhelst närsomhelst.
Jag bestämde mig då för att köpa en spade och börja gräva.

Jag insåg emellertid fort att det är oerhört många aspekter man måste hålla i åtanke för att komma igång med ett nätprojekt. Det tar tid att lära sig det från grunden vilket jag tvingades göra. Inlärningskurvan är ganska hög, och frågorna är till att börja med många. Vilka annonsprogram ska man använda sig av? Hur stor ska annonsen vara, och var ska den placeras för optimal effekt? Vilket webbhotell väljer man? Vilket program bör man använda för sin blogg/hemsida? Vilka upphovsrättslagar bör man ha i åtanke? Vad är ett bra domännamn? Och var köper man ett sådant? Hur redovisar man skatten? Hur mycket betalar man i skatt? Hur får man trafik till sin sida? Hur rankar man högt på Google? Hur gör man en marknadsundersökning för ämnet på sin tilltänkta blogg? Design? Färgscheman? Vem sköt Kennedy? Allt bara snurrade.

Så jag satte mig ner och började systematiskt, med hjälp av fysiska, såväl som digitala, mappar samla in och katalogisera all information. Jag laddade ner ett mindmappingprogram, och hade ständigt med mig anteckningsblocket var jag än gick för att fort kunna skriva ner frågor som kunde komma upp vid de mest olämpliga av tillfällen Och precis som när man lär sig ett nytt språk springer dagarna förbi och man tycker inte man lär sig någonting. Och det har ingen betydelse om det är spanska eller tyska man lär sig. Allt är grekiska. Men så en dag föll bitarna på plats och jag kände mig plötsligt redo för att ge mig ut på nätet med spaden i högsta hugg. Jag insåg efter bara några veckor att det går förvånansvärt fort att hitta guldklimpar (besökare), det svåra är dock att förädla dessa klimpar och tjäna pengar.

Tanken var aldrig att jag skulle starta en blogg i om hur man tjänar pengar på Internet. För det ironiska är, och detta vittnar de flesta om, är att det går inte att tjäna pengar på en sådan blogg. Men efter alla tusentals timmar jag spenderat på att lära mig detta, och alla tusentals timmar jag kommer att spendera på att fortsätta lära mig kändes det dumt att inte dela med sig. Om jag på något sätt kan hjälpa eller inspirera någon är tiden jag lägger ner på denna blogg värd allt.

Jag kan inte allt, och kommer aldrig kunna allt. Jag är fortfarande en student i denna värld. Men jag kommer att tipsa om en massa visa män och kvinnor som kan detta – som rentav blivit mångmiljonärer i slutändan. Och framförallt kommer jag att dela med mig av det jag lärt mig hittills, och det jag kommer att lära mig framöver. Följer ni denna blogg kommer jag att bjuda på en massa ovärderliga tips och idéer som kan hjälpa er på vägen.

Jag hoppas vi kan lära av varandra och rentav bli vänner längs resans gång. Du kanske kommer att följa mig slaviskt, du kanske snubblar in av misstag och återvänder aldrig. Vilket som. Välkommen till min sida. Välkommen till min dröm om att kunna vara min egen chef och leva i min egen tidszon. Nu kör vi.


Publicerat

i

av

Etiketter: