Us News publicerade häromdagen en intressant artikel om bondfångarnas psykologi. Dessa bondfångare använder sig av välkända psykologiska strategier för att snärja sina offer:
Skenrikedom: Den klassiska ”guld och gröna skogar”-pitchen. Verkar någonting för bra för att vara sant så är det förmodligen inte sant heller.
Trovärdighetstaktiken: Bara för att någon klär sig som, och för sig som en seriös affärsman behöver han inte vara det. Dubbelkolla alltid så att den du ska investera med är licensierad och registrerad. DN har en tjänst där du kan kolla upp företag.
”Grupptryck”-taktiken. Skojare har sedan urminnes tider använt sig av denna kraftfulla strategi som går ut på att få dig att tro att dina jämlikar, eller de som ingår i dina umgängeskretsar, redan har investerat i eller köpt produkten som presenteras för dig.
Den ”Reciproka” taktiken. Reciprocitetsprincipen är en socialpsykologisk term som innebär att när någon gör något mot eller för oss känner vi ett starkt behov av att återgälda denna handling. Bedragare känner mycket väl till hur effektiv detta psykologiska fenomen kan vara och ser till att bjuda på lunch, ordna ”bra rabatter” på priset, etc. De gör dig en liten tjänst i utbyte mot en stor tjänst.
”Lagen om knapphet” fastställer att vi snabbare skrider till handling när någonting är på väg att ta slut. Skojare försöker lägga press genom att hävda att det råder tidsbrist och att kontraktet måste skrivas på snarast annars rinner affären ut i sanden. Det är dock sällan det är så bråttom med en affär att du inte ens har tid att gå igenom detaljerna. Ett klassiskt trick för att avslöja svindlare är att dra in en tredjepart i form av en advokat eller revisor.