Om CSNs metoder att jaga fuskare online och om att gömma sig på nätet

Oh Night.
CSN ser dig

Det är förstås ingen nyhet för de flesta att det gäller att vara försiktig med vad man gör på nätet då myndigheter, arbetsgivare, partners, och fan och hans moster via till exempel Google eller Facebook enkelt kan skapa en överblick över dina intressen, vilka du festar med, vem du hånglar med, var du jobbat, ditt personnummer, din adress, vad du gjort med ditt liv så här långt och dina framtidsplaner…

Jag tänkte dock inte så mycket på hur synlig man egentligen är på nätet. Men, CSN har numera öppnat mina ögon på vid gavel!

Häromveckan läste jag en slump ett blogginlägg av ”Argentinaren” på Aftonbladet med rubriken ”De kommer alltid hitta dig”. Krönikan är en underhållande lite sedeslärande berättelse om en person som vidtar alla försiktighetsåtgärder för att kunna lämna Sverige spårlöst i syfte att gömma sig för CSN. Personen i den lilla berättelsen fixar falskt pass, lösmustasch, växlar pengar i olika utländska banker, använder handskar för att inte lämna fingeravtryck och tar ett privatflyg till en solig och övergiven liten ö någonstans. Men så en vacker dag anländer ändå en representant för CSN med roddbåt. Ridå.

Underhållande tyckte jag tills dagen därpå då det damp ner ett mail till en av mina hemsidor som förmedlar bostäder utomlands. Underhållningen blev plötsligt iskall verklighet. Mannen ser dig, alla ser dig. Du kan fly, men du kan verkligen inte gömma dig. Så här löd mailet:

Adressförfrågan

Hej!

Vi har fått information om att XY eventuellt hyr lägenhet genom er. XY har utvandrat till Spanien utan att lämna någon adress. Vi behöver en aktuell adress till XY för att kunna skicka post.

Vi skulle uppskatta om ni antingen skickar mailet vidare till XY eller meddelar oss aktuell adress.

Med vänlig hälsning
XX
CSN (Centrala Studiestödsnämnden)

Hoppsan. Det var värst vilka resurser CSN fått i den nya Alliansstyrda världsordningen. På min tid hade de inte ens tillräckligt med handläggare för att kunna svara i telefon!  Till saken hör att XY lämnade en förfrågan på hemsidan en gång i tiden angående möjligheten att hyra bostad via oss, men vi hörde sedan aldrig av personen igen. Dock registrerades personens kommentar i Google som ett digitalt fingeravtryck som är nästintill omöjligt att sudda ut, och som är mycket enkelt att hitta för alla som söker på personens namn.

Tänk på att allt du skriver på en hemsida, ett blogginlägg, bilder på Facebook, alla bilder du publicerar i forum, alla tidningsartiklar du medverkar i publiceras på nätet och ligger kvar där nästa lika länge som skidpjäxor i plast från 80-talet kommer ligga kvar i jorden som en icke nedbrytbar påminnelse om vad mänskligheten pysslade med på Sportloven.

CSN hittade inte XY via vår hemsida, men kom ytterligare ett litet snäpp närmare personens nuvarande vistelseort, och jag är övertygad om att det är bara en tidsfråga innan de hittar vederbörande hukandes under en palm någonstans, ensam, rädd, och med 4000 kronor i statliga skulder. Jag undrar hur mycket det kostar skattebetalarna att låta alla dessa myndigheter anställa personer vars enda syfte är att jaga fuskare. Någonting säger mig att det vore billigare om vi helt enkelt införde medborgarlön!


Publicerat

i

av

Etiketter: