Oneswarm – piraterna slår tillbaka med nytt fildelningsprogram

Den senaste tiden har politiker runtom i västvärlden tagit i med hårdhandskarna och förklarat krig mot fildelning. I Sverige pågår till exempel en uppmärksammad rättegång mot Pirate Bay, och snart träder nya IPRED-lagen i kraft.

Men det är förstås en kamp mot väderkvarnar som film och musikindustrin för. Om möjligheten finns kommer även de som är rädda för bestraffas att fortsätta fildela, och nu har det kommit en ny teknologi som gör det ännu svårare, för att inte säga omöjligt, att spåra de som fildelar.

Det nya fildelningsverktyget heter Oneswarm och är ett projekt som drivs av Washington University. Projektet är i grunden tänkt att skydda den personliga integriteten hos de som vill dela ut till exempel politiskt material via nätet.

Universitetet vill, lika lite som Alfred Nobel eller bröderna Wright ville att deras uppfinningar skulle modernisera krigsföringen, inte att den nya teknologin de håller på att utveckla skall användas av illegala fildelare. Tjenare.

Sorry, Dresden. Vi ville ju bara impa på brudarna.
Sorry, Bagdad. Vi ville ju bara impa på brudarna.

Hur fungerar Oneswarm?

Teknologin fungerar som så att programmet låter användarna bygga upp ett nätverk som är helt anonymt eftersom det är omöjligt för någon att avläsa vilket IP-nummer respektive fildelare som ingår i nätverket har. Oneswarm-teknologin uppges dock fortfarande vara under utveckling och lider av en hel del barnsjukdomar.

Dessutom måste de som ingår i varje nätverk utbyta personliga krypteringsnycklar med varandra för att de ska kunna dela ut filar sinsemellan, vilket är något som kan sätta större käppar i hjulen än vad man kan tro. Hur viralt Oneswarm än kan tänkas bli så är folk i allmänhet för lata att vilja dela ut en massa koder, eller jobba på att expandera nätverk.

Tekniken kan nog dock komma att integreras med mer traditionella fildelningssystem som Bittorrent.


Publicerat

i

av

Etiketter: