Sanningen om att jobba hemifrån via Internet

Det finns baksidor även med att arbeta online hemifrånNi har säkert sett dem? De där annonserna som börjar överbefolka Facebook. Annonserna som utlovar guld och gröna skogar – från hemmets lugna vrå kan du arbeta i lugn och ro framför datorn och tjäna stora pengar.

Är det möjligt att tjäna pengar på att jobba hemifrån med bara Internet? Ja, självklart. Men skogarna är inte så gröna och guldet är ganska utvaskat.

Drömmen blir mer och mer en mardröm.

Jag började med att bygga hemsidor 2008, först på kvällar och helger, sen gick jag ner till 80 % på min anställning som lärare, sedan ner till 60 % för att för ett par år sedan sluta helt för att gå över till att jobba hemifrån med Internet.

Att bestämma över sitt eget schema, att ha fullständig kreativ frihet, ta sovmorgon när det behövs, passiv inkomst, digitalt nomadliv och bla bla halleluja. Det var underbart, och de aspekterna är fortfarande underbara, men baksidorna blir allt mer påträngande.

Det är ensamt, frustrerande och överraskande monotont att arbeta hemifrån med Internet som arbetsplats. Och, tro mig, när en indexfil hoppar fel, när en algoritm ändras eller en länk bryts är det ingen som hör dig skrika i ångest. De förstår nämligen inte ett ord av vad du säger.

Jag kan inte ens få en försäkring av min inkomst, av min verksamhet, för försäkringsbolagen har inte riktigt greppat vad jag håller på med.

Det är de inte ensamma om.

Det har inte jag heller.

Det löser sig väl? Det finns väl alltid någon att rådfråga? Någon bok att läsa kanske?

Nej, det finns ingen gammal mentor att rådfråga, ingen bok att rådgöra med.

Vad gjorde Carnegie Hall eller Wallenberg när företaget drabbades av en svacka?

Satsade de på att bygga flera länkar (trots att det är riskabelt och kan ge motsatt effekt)?
Startade de en Youtube-kanal?
Började de bli mer aktiva på Google-plus?
Införde de Rel-author?

Nej. Allt som händer på internet händer för första gången. Google och de andra sökmotorerna och digitala kanalerna är i ständig förändring och ingen sitter på svaren på vad som är den bästa strategin. Faktum är att jag sällan ser en logik i varför en sida fungerar bra i Google medans en annan sida tok-bombar. Det står sällan i proportion till insatsen, vilket annars vore fullt logiskt.

The big G och Josef K

Att vara i händerna på Google sök, Adense och till och med Adwords-teamet lägger dessutom en liten oskön Kafka-stämning över det hela. Även om du sköter dig, följer reglerna, så vet du aldrig när de drar ut dig i ett stenbrott och slår ihjäl dig.

Bara för att de kan.

Eller för att någon pekat ut dig som…”omstörtande”.

Vad jag menar är det alltså aldrig finns några garantier för att du kommer lyckas med att få besökare till din sida, och även om du får det är aldrig något ristat i sten. Saker och ting ändrar sig mycket fort.

Jaja. Vad jag kommer göra under detta år är att ingå i partnerskap med folk som finns utanför min lägenhet och dess uppkoppling, ta konsultuppdrag, besöka presumtiva kunder på plats, etc. Överlag kommer jag att använda mig av olika strategier för att dra in mer affärer, som INTE involverar Internet (läs Google).

Men så är detta med att jobba hemifrån online som en liten extra inkomst något att satsa på då?

Ja, det tycker jag. Men du måste inse att det är mycket du behöver lära dig, och att det kommer ta väldigt lång tid innan du tjänar din första krona. Det är bättre att du ser det som en långsiktig satsning på att tjäna lite extra pengar än som en lösning på arbetslöshet eller ett karriärbyte.

Låter något för bra för att vara sant så är det förmodligen inte sant heller. Skippa alla dessa Facebook-erbjudanden som utlovar att du kan ”jobba hemifrån 2 timmar dagen och tjäna tusen kronor”, etc. Det finns ingen som kan utlova sådana resultat. Lär dig grunderna först, och vänta inte för länge innan du känner dig redo för att bygga din första sida. Helt redo kommer du aldrig känna dig eftersom det finns så mycket att lära sig, och förutsättningarna hela tiden ändras (bättre att börja enkelt och bara satsa på att skriva, skriva, skriva). Tänk också på att det finns flera olika sätt som du kan tjäna pengar hemifrån online.


Publicerat

i

av

Etiketter: