Skriv enkelt – ju mer komplicerat ditt skriftspråk är ju dummare framstår du

De flesta av oss har nog någon gång försökt imponera på vår lärare och försökt mörka faktumet att vi inget kan med invecklade meningar och ett ”fint” skriftspråk. Vi utgick helt enkelt från att det komplicerade språket skulle få oss att framstå som smartare än vad vi egentligen var.

Detta beteende är svårt att undvika och vi använder gärna ett mer komplicerat språk än nödvändigt i till exempel CV:s och bloggar. Men, de flesta bemästrar inte konsten att skriva en komplicerad text utan att okunskapen skiner igenom.

I en psykologisk studie fick läsarna uppskatta författarens intelligens baserat på skriftspråket. Det visade sig att språkvalets komplexitet hade en avgörande effekt på hur man uppskattade författarnas intelligens. Ju mer komplicerat språk ju lägre intelligens bedömde man.

Poängen är att om du vill uppfattas som mer intelligent och kunnig bör du försöka skriva så enkelt och okomplicerat som möjligt. Problemet är dock att det är otroligt svårt att skriva enkelt och lättförståeligt. Det kräver oftast riktigt bra förkunskaper om ämnet man skriver om.

Eller som Churchill sa ”Jag hade inte tid att skriva ett kort brev till dig, så istället skriver jag ett långt”.

Det bör noteras att studien gick ut på att studenter fick bedöma andra studenters uppsatser och resultatet kanske inte gäller på alla typer av texter i alla sammanhang. Men grundregeln för att skriva en bra text är ändå alltid den samma: skriv enkelt!


Publicerat

i

av

Etiketter: