”Stress kan göra dig homosexuell” enligt Filippinsk undersökning

Så här i Pride-tider kan det kanske vara på sin plats att faktiskt belysa att homosexualitet fortfarande är ett mycket laddat ämne i stora delar av världen. Ofta är de homofobiska uppfattningarna så absurda att de rentav blir tragikomiska.

Som oftast hämtar homofoberna kraften till och legitimeringren av sitt hat ur någon form av religiös källa, och ibland ur någon form av totalitär kultur.

Det hör dock till ovanligheterna, och är ännu mer oroväckande, att forskare (om man nu kan kalla dem så) bidrar till att skapa en grogrund för homofobi. I Filippinerna, till exempel, hävdar läkaren Dr Cruz att stress kan orsaka homosexualitet.

Dr Libertado Cruz, verkställande direktör för det filippinska vattenbuffel-centret, la för något år sedan fram sin tes för publiken på Nationella bioteknologiska-veckan i Manila.

Doktor Cruz kom nämligen i sina studier på vattenbufflar fram till att stress hos vattenbufflarna (om de till exempel utsätts för mycket påfrestningar i sitt arbete) leder till en förändring i sexuella preferenser.

Doktor Cruz menar samtidigt att om denna process kan ske hos vattenbufflar kan den ske hos människor också… ”En av orsakerna till psykosocial könsdifferentiering är stress”, fastställde han under konferensen. Hur dessa teorier mottogs i Filippinerna är oklart, men poängen är att homofobin skär genom alla kulturer och samhällsklasser.

Jag är tämligen säker på att doktor Cruz teorier om stress och homosexualitet är helt uppåt väggarna fel. Däremot kan stress orsaka en hel del fysiska symtom och besvär som man annars förknippar med mer ”allvarligare” sjukdomar. Mer läsning om detta hittar du här: http://psykologisk.se/stresshantering-och-fysiska-symptom-pa-stress/

Prideveckan pågår för övrigt i Stockholm från 30 juli till 3 augusti.


Publicerat

i

av

Etiketter: