Tjäna pengar på nätet – lista på olika sätt sätt att skaffa extra inkomst online

G

Att tjäna stora pengar online på sin blogg eller hemsida är få förunnat. Det krävs nämligen ganska många besökare för att få ihop en hyfsad inkomst oavsett om man säljer annonsplatser, använder Google Adsense eller ägnar sig åt direktförsäljning av någon produkt, etc.

Det är dock fullt möjligt att relativt enkelt göra sig en extra hacka och dryga ut kassan med sitt privata lilla hobbyprojekt på nätet. Jobbar du hårt på ett metodiskt sätt inom rätt nisch är det också möjligt att få till en heltidsinkomst. Räkna emellertid med att det kan ta ett par år av hårt arbete innan du kan uppnå en passiv halvtidsinkomst via Internet.

Tips för dig som vill tjäna pengar till klassen (ej via Internet dock)

Olika sätt man kan tjäna pengar på nätet

Det vanligaste är att man skapar en hemsida eller blogg via något enkelt publiceringssystem som WordPress eller Joomla. När man har tillräckligt många besökare från sökmotorerna så kan man sedan tjäna pengar via Internetannonser, produkter, och/eller tjänster.

Att tjäna pengar från annonser är enkelt. Särskilt om man använder sig av Google Adsense, som är ett annonseringsprogram som automatiskt visar relevanta annonser, i video, text, eller bildformat, baserat på innehållet på din sida. Om sedan någon klickar sig vidare på Adsense-annonsen via din hemsida får du betalt för just det klicket. De mest ”klickvilliga” besökarna är oftast de som söker efter specifik information och anländer till din sida via sökmotorerna. Det kan vara lite svårare att få till en bra adsenseinkomst om man driver till exempel ett forum, eller annan typ av socialt nätverk.

Hur mycket du får betalt beror bland annat på vad sidan handlar om (klick för resor och kläder ger mer än klick för ledarskapsseminarium, som exempel). Jag har enstaka sett klick som gett så lite som några ören till så mycket som 25 kronor. Utöver annons i förhållande till artikelns innehåll spelar placering och utformning av annonsen en stor roll. Tumreglerna är att annonsen ska vara grafiskt utformad som resten av sajten, och den ska placeras väl synligt.

En annan populär annonseringsmetod för hemsideägare är så kallade affiliate-länkar eller annonser. Med affiliate menas, lite förenklat, att du sätter upp en annons för ett annat företag på din sida och om någon klickar sig in till deras produktsida och köper en produkt via annonsen på din sida får du kommission, vanligtvis mellan 3-15 % av beställningens värde. Du kan även, precis som med adsense, få betalt per klick. Affiliate-länkar och banners är ett bra komplement till Google Adsense, men det brukar vara svårare att få till en riktigt bra inkomst med affiliatelänkar (vissa hävdar dock att det är precis tvärtom). Största och bästa affiliatenätverket i Sverige är Tradedoubler. Det är gratis att ansluta sig till Tradedoubler, men de har vissa kvalitetskrav du måste uppfylla för att få delta i deras nätverk.

Att sälja sina egna produkter via en hemsida kan vara en utmärkt affärsidé. Det finns dessutom flera relativt enkla gratislösningar för att starta en e-butik på hemsidan eller bloggen. Ofta erbjuder webbhotellen olika alternativ för e-butiken som är gratis. Till wordpress finns det flera plugins för webbutiker, som till exempel e-commerce.

Med rätt e-butik kan du tjäna stora pengar online

Du kan också sälja annonsutrymme, länkar eller banners, direkt på din sida genom att du tar kontakt med lämpliga företag. Detta är ofta det mest inkomstbringande sättet av alla annonslösningar på hemsidan eftersom ingen del av pengarna går till mellanhänder. Det kräver dock, utöver väldigt många unika besökare, en hel del arbete att hitta villiga annonsörer. Ett alternativ är att överlåta försäljningen av annonser till annonsnätverket Tailsweep, men de verkar ganska selektiva på vilka de väljer att samarbeta med, och det verkar finnas dåligt med platser kvar i deras nätverk. Faktum är att du får vara glad om du ens får ett svar om du ansöker med din lilla blogg.

Att sälja eller förmedla tjänster är också ett bra sätt att tjäna pengar på Internet. Har du en specialkunskap som till exempel översättare, designer, copywriter etc. kan du använda din hemsida som en elektronisk annons för dina tjänster.

Du kan även dra igång ett samarbete med andra förmedlare av tjänster, som till exempel mäklarfirmor utomlands. Du får betalt endera för varje genomförd försäljning, eller en fast summa för varje lead (intresseanmälan) du skickar vidare. I lead generation finns det stora pengar att tjäna. Den stora svårigheten är att hitta seriösa samarbetspartners.

Ett lite annorlunda sätt att tjäna pengar på nätet är att köpa upp domäner, förädla dem, och sälja vidare. För några år sedan såldes till exempel toys.com för 5100000 dollar. Och den dyraste svenska domänförsäljningen är förmodligen spel.se som gick för 190, 000 Euro. Den dyraste domänen som sålts är förmodligen sex.com som såldes för 12, 5 miljoner dollar! Google har för övrigt uppdaterat sin algoritm. Nuförtiden är inte sökorden i domännamnet lika viktigt som en rankningsfaktor. Men ett relevant domännamn gör fortfarande att det är enklare att ranka för de orden som domännamnet innehåller. Ett bra domännamn är ju viktigt av andra anledningar också för delen. Titta gärna efter bra EU-domäner. Det är många som förbisett dessa guldkorn till domäner!

Att tjäna pengar på sex är många förunnat

För många är försäljning av diverse prylar på privatmarknaden en inkörsport till att tjäna pengar online. Köp upp billiga saker på loppmarknader och sälj dem dyrare på till exempel svenska auktionssajten Tradera som är ett dotterföretag till amerikanska jätten E-bay. Det finns alltid någon samlare med fet plånbok någonstans med en nätuppkoppling. Enkla pengar, men ganska mycket kringjobb.

Ett lysande exempel på hur det går att tjäna pengar via Tradera är de driftiga människor som köper in sådant som de vet kommer stiga i värde inom en kortare tidperiod, som till när H&M släpper sin senaste kollektion, eller när Bruce Springsteen släpper sina biljetter för Sverigespelningen. Efterfrågan är alltid större än utbudet på vissa prylar och tjänster.

Ett gäng Traderanasare hyllar Bossen

Andra sätt att tjäna pengar på nätet är att delta i olika marknads- och konsumentundersökningar. Ofta får man betalt i ett presentkort. Detta sätt är dock förmodligen det minst tidseffektiva sättet att tjäna pengar på Internet med. Och det ska mycket till för att du överhuvudtaget ska komma upp i en bra inkomst på detta sätt. Men om du gillar konceptet, och gärna vill dela med dig av dina omdömen, varför inte tjäna en extra hacka samtidigt?

Men, i slutändan vill du ändå någonstans att din internetinkomst ska bli passiv, att du kan tjäna pengar även när du sover eller är på semester! Det finns dock inga genvägar till en fin passiv inkomst online, som många tycks tro. Precis som inom alla andra branscher krävs det hårt arbete.

Ps. Det bästa är att skaffa olika typer av inkomstkällor på Internet. Kombinera till exempel Adsense med affiliate-länkar, starta en e-butik och bygg sakta men säkert upp en säker inkomst som inte är beroende av en enda annonslösning eller produkt.


Publicerat

i

av

Etiketter: