Världens bästa politiska reklamfilm genom tiderna?

Världens bästa politiska reklamfilm någonsin enligt många är ”Bear in the woods” för Ronald Reagans presidentkampanj. Klippet sändes 1984 och är en lysande passning från Reagan till motståndaren Walter Mondale, som ville skära ner på försvarskostnaderna. Reagan däremot gick till val, med denna reklamfilm som ett av flaggskeppen, genom att måla upp den”stora röda björnen” som ett hot mot USA som endast kunde mötas genom att rusta upp det amerikanska försvaret ytterligare.

Vill du titta på reklamfilmen gjord av reklamlegenden Hal Riney kan du se den här nedanför:


Texten i reklamfilmen lyder: ”There is a bear in the woods. For some people the bear is easy to see. Others don’t see it at all. Some people say the bear is tame. Others say it’s vicious and dangerous. Since no one can really be sure who is right, isn’t it smart to be as strong as the bear? If there is a bear….”

Jag var 12 år 1984 och hade inga synpunkter om filmen då jag förmodligen aldrig ens såg den. Däremot kommer jag i håg att Reagans, och USA:s, propaganda under den tiden var tillräckligt stark och effektiv för att till och med få en 12-årig kille i Sverige att drömma mardrömmar om kärnvapenmissiler som på sin väg mot Sovjet slutade fungera och droppade ner som ett ondskefullt regn över Arvika.

Jag kommer också ihåg att en våg av obehag alltid sköljde över mig när staden testade sitt evakueringslarm första måndagen varje månad. Ett obehag som förföljde mig långt upp i vuxen ålder.

På 80-talet drömde vi i svartvitt
På 80-talet drömde vi i svartvitt

Ett annat lysande exempel på hur effektiv och obehaglig propagandan under kalla kriget kunde vara var den engelska filmen Threads som var en banbrytande film.

Gjord som en dokumentärskildring beskrev den hur ett kärnvapenkrig utbröt mellan stormakterna, och hur detta krig påverkade ett antal familjer i den engelska staden Sheffield. Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var när filmen sändes i Sverige, men jag glömmer aldrig scenen då bomben detonerade över Sheffield och bildade ett gigantiskt svampmoln.

Det var inte bättre förr. Låt oss enas om det.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: